Dieta osób z zaburzeniami układu krążenia

Choroby układu krążenia są nie tylko uwarunkowane genetycznie. Nadmierna ilość pracy, życie w ciągłym biegu, stres, złe szybkie pochłanianie jedzenia w barach typu fast food, używki takie jak papierosy, kawa i alkohol przyczyniają się do nadciśnienia tętniczego i arytmii serca. Choroby układu krążenia są główną przyczyną umieralności w Polsce. Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte m. in. w boczku, tłustych mięsach i serach, śmietanie i maśle podnoszą poziom cholesterolu, prowadzą do otyłości, a tym samym do chorób serca. Zdrowie człowieka uzależnione jest od właściwej diety, która powinna być bogata w wielonasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem jest olej lniany i rybi tłuszcz (tran). Wpływają one korzystnie na odporność, cały układ nerwowy, powodują obniżenie cholesterolu we krwi i zmniejszenie zagrożenia zawałem serca. Organizmowi należy dostarczać także jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed krzepnięciem krwi i nadciśnieniem, powodują spadek złego cholesterolu i unormowaniu dobrego cholesterolu. Kwasy te występują w orzechach laskowych, oleju rzepakowym. Porady lekarskie w stosunku do pacjenta dotyczą głównie zmiany stylu życia, wprowadzenia odpowiedniej diety bogatej w ryby morskie (morszczuk, makrela, tuńczyk) i ograniczeniu używek. Spożywanie minimum 3 razy w tygodniu ryb morskich, zawierających kwasy tłuszczowe omega 3, znacznie obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała arytmii serca.